Houd jij ook van een heerlijke wandeling in de buitenlucht? Of dit nou in het bos is, op het strand, tijdens de vierdaagse of door de stad; wandelen is ontzettend goed voor je gezondheid. Een dagelijkse wandeling is een ideale manier om aan beweging te doen én om even buitenshuis te zijn. Wil jij weten wáárom lopen zo gezond voor je is en hoe je kunt starten met wandelen? Na het lezen van dit artikel weet je hier alles over.
- 1. Waarom is starten met wandelen gezond?
- 2. Starten met wandelen en mentale gezondheid
- 3. Wandelen en het versterken van het lichaam
- 4. Afvallen en wandelen
- 5. Wandelen en ontspanning
- 6. Starten met wandelen
- 7. Zorg voor een goede uitrusting
- 8. Gewoon starten met wandelen
- 9. Bouw het rustig op
- 10. Houd het leuk voor jezelf bij het starten met wandelen
- 11. Gezond eten
- 12. Kies voor een leefstijlcoach
1. Waarom is starten met wandelen gezond?
Dat wandelen bijdraagt aan een gezonde leefstijl wist je misschien al wel. Een half uur per dag wandelen kan zorgen voor heel wat positieve effecten op de fysieke en mentale gezondheid. Om dit beter uit te kunnen leggen, zullen we je uitleggen wat wandelen precies doet met je brein.
In onze hersenen bevinden zich allerlei neuronen. Neuronen zijn zenuwcellen die je ook wel kunt zien als de bouwstenen van het brein. In ons brein ligt de hippocampus, dit is een deel van de hersenen waar nieuwe neuronen worden aangemaakt. De hippocampus speelt een rol bij het leervermogen en het geheugen. Tijdens het bewegen wordt de vorming van neuronen in de hippocampus vergroot. Daarnaast komt er tijdens het bewegen ook een andere stof in het brein vrij: de Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF). Deze stof zorgt voor herstelprocessen in het brein. En dit is nog niet alles. Ook de zogeheten ‘geluksstofjes’ worden vrijgemaakt tijdens beweging. We spreken hier over endorfine, serotonine en dopamine.
2. Starten met wandelen en mentale gezondheid

Dagelijks wandelen draagt bij aan het verminderen van psychische klachten, denk hierbij aan somberheid, angstklachten en depressieve gedachten. Daarnaast zorgt een dagelijkse wandeling voor het versterken van de cognitieve functies. Het zou zelfs het risico op Alzheimer kunnen verminderen.
3. Wandelen en het versterken van het lichaam
Wandelen wordt gezien als een zogeheten low impact sport. Wat dit inhoudt? Met wandelen belast je botten en gewrichten minder dan met andere sporten en blijf je bewegen in een lage hartslagzone. Dit zorgt uiteindelijk dat de bloedsomloop verbeterd. Een verbeterde bloedsomloop resultaat vervolgens weer in een beter afweersysteem.
Dit is nog niet alles. Een dagelijkse wandeling zou de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen. Ook het risico op hart- en vaatziekten zou afnemen door dagelijks een half uur in de buitenlucht te lopen.
Wist je dat een dagelijkse wandeling ook helpt om de botten en spieren te versterken? Het risico op botontkalking zal verminderen, doordat lopen goed is voor het kraakbeen. Als je weinig beweegt, zal het kraakbeen dunner worden en dit verhoogt de risico op botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. Kort gezegd draagt een dagelijks ommetje bij aan het versterken van je lichaam.
4. Afvallen en wandelen
Wil jij gezond afvallen? Wandelen kan hieraan bijdragen. Misschien lijkt wandelen minder intensief dan hardlopen, maar beide kunnen met elkaar worden vergeleken. Hierbij is het wel van belang om op het juiste hartslagniveau te wandelen. Hierdoor ga je uiteindelijk calorieën verbranden. Dit gebeurt echter pas na circa twintig tot dertig minuten. De eerste minuten zul je voornamelijk koolhydraten verbranden. Pas na een tijd begint het lichaam met het verbranden van de vetreserves. Doordat je bij het lopen minder kans hebt op blessures dan bij andere sporten, is het een perfecte manier om op een gezonde manier af te kunnen vallen.
Vergeet niet om te zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Heb je onze artikelen over Vitamines al gelezen?
5. Wandelen en ontspanning
Een dagelijks ommetje zorgt voor de nodige ontspanning. Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving hier zeker aan bijdraagt. Een wandeling in het bos is daarom ook perfect als je stress ervaart of je hoofd even leeg wilt maken. Daarnaast zorgt het ook voor een betere nachtrust. Heb je een heerlijke wandeling door het bos gemaakt? Dan zul je s’avonds minder moeite hebben om in slaap te dompelen.
6. Starten met wandelen
Wil jij beginnen met wandelen? Het is belangrijk dat je dit vanaf het begin af aan goed aanpakt. Om deze reden, hebben we een aantal tips voor je samengesteld die je kunnen helpen bij het starten van een dagelijkse wandeling.
7. Zorg voor een goede uitrusting

Allereerst is het belangrijk dat je over een goede uitrusting beschikt. Het eerste waar je dan ook kunt denken zijn wandelschoenen. Zorg ervoor dat je over goede wandelschoenen beschikt. Door op de juiste schoenen te lopen, zul je minder last krijgen van blessures. Wandelschoenen zorgen namelijk voor de juiste ondersteuning van je voeten en dit is dan ook erg belangrijk. Daarnaast is het uiteraard een goed idee om kleding aan te trekken waarin jij comfortabel kunt bewegen. Regent het? Kies dan voor een waterdichte jas. (Een goede softshell doet wonderen!)
8. Gewoon starten met wandelen
Het voordeel van wandelen is dat je er weinig voor nodig hebt. Op goede wandelschoenen na, kun je starten waar en wanneer je maar wilt. Je hoeft je namelijk niet aan een bepaalde tijd te houden en lopen kun je overal doen. Kies er daarom voor om gewoon te starten wanneer je wilt.
9. Bouw het rustig op
Ben je nog geen ervaren wandelaar? Zorg ervoor dat je het rustig opbouwt. Begin niet direct met een wandeling van 15 kilometer. Begin rustig met een rondje in het park en breidt dit later uit. Heb je het idee dat je meer aankunt? Dan kun je ervoor kiezen om langere wandelingen te maken. Zorg ervoor dat je niet over je grenzen heengaat en luister vooral naar je lichaam. Als je niet meer kunt, dan probeer je het de volgende keer opnieuw.
10. Houd het leuk voor jezelf bij het starten met wandelen
Belangrijk is natuurlijk dat je wandelen leuk vindt. Soms kun je er dagen tussen hebben waarbij je ongemotiveerd bent en liever binnen blijft. Zorg er daarom voor dat je het leuk houdt voor jezelf. Download je favoriete podcast en luister deze tijdens het wandelen. Houd je van wandelen in gezelschap? Vraag een vriend of vriendin om met je mee te gaan. Ook kan het helpen om een vast schema voor jezelf te maken met verschillende routes die je kunt bewandelen. Zo ontdek je niet alleen de omgeving, je bent ook nog eens bezig met bewegen.
Heb je wat inspiratie nodig voor een wandelroute? Kijk eens bij de ANWB.
11. Gezond eten
Naast de dagelijkse wandeling is het uiteraard ook goed om een gezonde leefstijl erop na te houden. Gezond eten is daarom ontzettend belangrijk. Zeker als je gezond wilt afvallen. Begin de dag daarom met een gezond ontbijt. Dit geeft je de juiste energie om de dag mee te starten. Deze energie zul je dan ook nodig hebben tijdens de wandeling. Door de dag heen is het ook zaak om gezond te eten. Heb je veel lekkere trek? Kies voor gezonde snacks. Hierbij kun je denken aan een appel of verse wortels.
12. Kies voor een leefstijlcoach
Vind je het lastig om te beginnen? Of wil je graag hulp bij een gezondere leefstijl? Een leefstijlcoach kan je helpen bij het maken van gezonde keuzes. Je kunt onder andere terecht voor vragen over voeding, afvallen, beweging, slaap en ontspanning. Daarnaast kan een leefstijlcoach je ook helpen met het omzetten van je mindset. Als je beschikt over een fixed mindset, dan kan de leefstijlcoach je helpen deze om te buigen naar een growth mindset. Dit zal dan ook zeker helpen om positiever in het leven te staan en in combinatie met een heerlijke dagelijkse wandeling kan dit alleen maar positief voor je uitpakken.